Raspberry Pi 3 üzerine Windows 10 IoT Core kurulması
Bu yazım da yine Raspberry Pi ile ilgili. Ama bu kez, bu mini bilgisayar üzerine nasıl Windows 10 kurabileceğimizi göreceğiz.
Aslında iki yıldan bu yana -mecbur kalmadıkça- Windows kullanmıyorum. Çünkü Windows işletim sistemi çok fazla kaynak tüketiyor. Hele Windows 10’a geçildikten sonra bu tüketim çok üst boyutlara çıktı. Bu yorumlarımı istatistiklere dayandırmıyorum ama, kişisel deneyimlerimin hepsi bu yönde. Dolayısıyla, bu denli fazla kaynak tüketen bir sistemi Raspberry Pi üzerine kurmaya kalkışmak bana pek de mantıklı görünmüyor.
Ancak, bir kaç gün önce bir izleyenim beni aradı ve Raspberry Pi üzerine Windows kurmak için bir sürü video izlediğini, fakat başarılı olamadığını söyledi. Ben de bu konuda doğrudan bir deneyimim olmadığını; fakat kurulum için genelde nasıl davranılması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlattım. Yine sonuç alamadı.
İşte bu yüzden, konuya kendim el atma ihtiyacı duydum.
Raspberry Pi üzerine Windows 10 kurulumuna yine çok sıcak bakmıyorum. Ama böyle bir macerayı yaşamak isteyenleri de yarı yolda bırakmamak gerek.
KURULUM İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Önce gerekli malzemelerimizi listeleyelim:
1. Üzerinde Windows 10 çalışan, internete erişebilen ve SD kart/ mikro SD kart yuvası olan bir bilgisayar
2. 8 veya 16 GB kapasiteye sahip, Class 10 mikroSD kart (adaptörü de olacak)
3. Raspberry Pi 3
4. Erişilebilir bir kablosuz modem
Raspberry Pi üzerine normal Windows 10 kurmanız mümkün değil. Microsoft, bu nedenle, Windows 10 IoT Core isimli yeni bir sistem geliştirmiş. Bu sistem, Raspberry Pi ve benzeri mini bilgisayarlar için düzenlenmiş. Kapsamı iyice daraltılmış ve bir çekirdek uygulama haline dönüştürülmüş. Kabaca bir komut moduna ve bir internet gezginine sahip. Dolayısıyla bu kurulumun sonucunda elinize standart bir Windows uygulaması geçeceği hayaline kapılmayın.
BİRİNCİ AŞAMA: Windows 10 IoT Core Dashboard uygulamasının kurulumu
Öncelikle, üzerinde Windows 10 çalışan bir bilgisayardan https://www.raspberrypi.org/downloads/ adresine bağlanın.
Açılan sayfada biraz aşağı inin ve “WINDOWS 10 IOT CORE” başlıklı butona tıklayın. Yeni bir pencere açılacak.
Üst menüdeki “Downloads” seçeneğini tıklayıp yeni bir sayfaya geçin ve burada “Get Windows 10 IoT Core Dashboard” yazılı butonu tıklayın. Önce “Kaydet”, sonra “Çalıştır” seçeneklerini tıklayın.
Böylece “IoT Dashboard” uygulaması bilgisayarınıza kurulmuş olacak. Raspberry Pi için kullanacağımız mikro-SD kartı bu programla hazırlayacağız.
İKİNCİ AŞAMA: SD-kartın hazırlanması
Burada, sol taraftaki listeden “Set up a new device” tıklayalım.
“Device type” kutucuğunda “Raspberry Pi 2 & 3” olmalıdır. Farklıysa, değiştirin.
“OS Build” kutucuğunda “Windows 10 IoT Core (16299)” -veya benzeri- görünmelidir.
“Drive” kutusunda MUTLAKA mikro-SD kartınız görünmelidir. Eğer gösterilen sürücü doğru değilse gerekli düzeltmeyi yapın. Aksi halde yanlış bir sürücüyü formatlamış ve oradaki bilgileri kaybetmiş olursunuz.
“Device name” olarak herhangi bir isim verebilir veya olduğu gibi bırakabilirsiniz.
“New Adminiztrator password” ve “Confirm Administrator password” kutucuklarına Raspberry için kullanacağınız bir parolayı yazın. Her iki kutuya ayni parola yazılmalıdır. Bu parolayı, yetki gerektiren işlemlerde kullanacaksınız.
Sağ alt köşedeki “I accept the software license terms” kutucuğunu işaretleyerek onayladıktan sonra “Download and install” butonuna basarak kayıt işlemlerini başlatıyoruz. (Sayfanın sağ üst tarafında doğru bağlantı görünüyor olmalıdır. Geçerli bir internet bağlantınız yoksa, bu işlemleri tamamlayamazsınız.)
“Erasing SD Card” uyarısı, SD-kartınızın formatlanacağı uyarısını veriyor. “Continue” butonuna tıklayarak devam ediyorsunuz.
Karşınıza, programın internetten indirdiği imaj dosyasını karta yazma aşamalarını gösteren bir pencere çıkıyor. %100’e ulaşıldığında, kart da hazırlanmış oluyor.
Kayıt işlemi 10-15 dakika kadar sürebilir.
Eğer herşey yolunda gittiyse, aşağıdaki pencere görüntüsüyle karşılaşacaksınız. Kartınız hazırdır.
Programı köşesinden kapatın, kartı çıkarın ve Raspberry Pi 3 üzerindeki yuvaya yerleştirin.
ÜÇÜNCÜ AŞAMA: Cihazın çalıştırılması
Raspberry’nin ekran, klavye ve fare bağlantılarını yapın. Son olarak enerji bağlantısını kurun. (Eğer orijinal adaptör kullanmıyorsanız, kullandığınız adaptörün en az 1.5-2 amperlik olmasına dikkat edin.)
Windows 10 IoT Core sisteminin ilk açılışı 10 dakika kadar sürebilir. Ama enerjiyi verir vermez ekranda Windows 10 logosunu ve dönen topları görmelisiniz. Aksi halde, beklenmedik bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Açılış işlemleri sırasında kırmızı ve yeşil ledlerin yanıp sönmekte olduğunu göreceksiniz.
Şimdilik benden bu kadar.
Yeni sisteminizi istediğiniz gibi kurcalayabilirsiniz.
Sorularınız olursa, yorum alanından bana ulaşın.
Ahmet Aksoy
Referanslar: